Boete bij ontbreken van energielabel

Geplaatst op: 22-10-2018

Wie zijn of haar huis verkoopt, moet er rekening mee houden dat een energielabel daarbij verplicht is. Het afgelopen jaar zijn voor het ontbreken van een energielabel bij verkoop veel boetes aan verkopers opgelegd. De instantie die dit controleert en ook de boetes uitdeelt is de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Verkopers die ten tijde van de verkoop geen label hadden, werden gewaarschuwd door de ILT, vijf procent reageerde niet, de overtreders ontvingen een boete van € 405. Zonde van het geld, want een energielabel aanvragen gaat vrij snel en eenvoudig.

 

Sinds 2008 zijn eigenaren van woningen verplicht om bij verkoop of verhuur van hun woning een energielabel te registreren op Energielabelvoorwoningen.nl. Het energielabel geeft de nieuwe koper of huurder inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Het label is bedoeld om het uitvoeren van energiebesparende maatregelen te stimuleren.

De inspectie is door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties sinds 2015 belast met het toezicht op de regelgeving over energielabels voor woningen.

 

Wilt u meer weten over uw verplichtingen bij verkoop van uw huis of de verplichtingen van de verkoper van het huis dat u op het oog heeft? Bel ons voor het maken van een afspraak.