Zonder samenlevingscontract toch vergoedingsrecht partners mogelijk

Geplaatst op: 27-05-2019

Samenwoners maken meestal in hun samenlevingscontract afspraken over de verdeling van kosten van samenwonen of specifieke uitgaven, bijvoorbeeld van in verband met wonen. Dan is maar duidelijk wie wat en wanneer moet betalen aan de ander. Zonder samenlevingscontract is dat niet helder en lopen beide partners het risico financieel nadeel te ondervinden. Er is in dat geval normaal gesproken geen recht van de enen partner ten opzichte van de ander op vergoeding van bepaalde kosten.

Partners kunnen in elk geval geen rechten ontlenen aan de regels voor echtgenoten en geregistreerde partners. Met een overeenkomst zouden beide partners nog kunnen profiteren van hetgeen – met inachtneming van de bedoeling van de overeenkomst – uit de wet, de gewoonte of de eisen van redelijkheid en billijkheid voortvloeit.

Zonder overeenkomst ontstaat een mogelijk ongewenste situatie voor beide partners. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn als het woonhuis van een van beiden is en de ander tijdens de samenwoning verbouwingskosten betaalt, omdat de eigenaar-partner daartoe niet in staat is. Juridisch gezien is het echter zo dat – ook al is er geen samenlevingscontract of andere overeenkomst – in hun rechtsverhouding ook de redelijkheid en billijkheid een rol spelen. Het feit dat zij gaan samenwonen, heeft namelijk automatisch gevolgen voor hun vermogensrechtelijke verhouding. Als in de voorbeeldsituatie geen bijzondere feiten en omstandigheden worden aangetoond, heeft de ene partner ten opzichte van de ander op grond van redelijkheid en billijkheid een vergoedingsrecht.

Wilt u meer weten over vergoedingsrecht tussen samenwoners? Bel ons voor het maken van een afspraak.