Koopovereenkomst voor uw huis bij de notaris

De voorlopige koopovereenkomst voor uw toekomstige huis moet u niet onderschatten. Want het contract is wel degelijk bindend. Wat als u de financiering niet rond krijgt? Kunt u de overeenkomst dan nog ontbinden? En als de koopovereenkomst wettelijk niet correct is? Bij ons heeft u zekerheid over deze zaken.

Huis

Notariskosten van een koopovereenkomst

De ene koopovereenkomst is de andere niet. U heeft te maken met uw eigen wensen, maar ook de wensen van de verkoper. U moet immers beiden het document ondertekenen.

Wij begeleiden u én zorgen ervoor dat alles juist in de koopovereenkomst komt. Daarom geven we vooraf bewust geen prijs. Liever berekenen we u een transparante offerte, op basis van uw situatie.

Vraag direct een offerte aan voor een hypotheekakte

Uw gegevens worden 100% veilig verstuurd. Ook gebruiken we uw gegevens NOOIT om reclame te versturen.

Veelgestelde vragen over de koopovereenkomst

De (voorlopige) koopovereenkomst wordt ook wel ‘koopcontract’ of ‘koopakte’ genoemd. In alle gevallen wordt hetzelfde bedoeld: het document waarin de afspraken tussen u en de verkoper van de woning worden vastgelegd.

De koopovereenkomst dient daarnaast als basis voor de leveringsakte. Daarom is het slim om beide documenten door dezelfde notaris op te laten opstellen: dan verloopt dit proces zo soepel mogelijk.

Nee. Daarvoor moeten er ontbindende voorwaarden in het contract opgenomen zijn. Bijvoorbeeld de bekende ‘3 dagen bedenktijd’.

Ontbindende voorwaarden zijn van levensbelang. Stel dat u de financiering niet (op tijd) rond krijgt! Het kan ook voorkomen dat u een boete moet betalen als u de overeenkomst annuleert. Als hierover geen duidelijke afspraken gemaakt zijn, kan dat leiden tot grote conflicten.

Laat u hierover goed adviseren en/of begeleiden door een notariskantoor met gespecialiseerde juristen. Dat kan u heel veel kopzorgen besparen.

Nee. Dit is ook niet gebruikelijk. Maar soms wil ook de verkoper ontbindende voorwaarden opnemen in de koopovereenkomst. Hierover moet u het dan samen eens worden.

Nee. Sinds 2003 is bepaald dat bij huizen alleen een overeenkomst op papier rechtsgeldig is. Zowel de koper als de verkoper moet daaronder zijn/haar handtekening zetten.

Ja! Dat geeft u 2 belangrijke zekerheden:

  • De verkoper kan het huis niet meer verkopen aan een andere partij (bijvoorbeeld als hij van iemand een veel hoger bod krijgt).
  • Er kan geen beslag gelegd worden op het huis als de verkoper in financiële nood zit.

Zodra de koopovereenkomst bij het Kadaster staat ingeschreven, heeft u eerste rechten op de woning.

Heeft u andere vragen en staat uw antwoord hier niet tussen? U kunt ons altijd bellen 0229 – 58 40 40 of NmFXNW1iMEJoYkhObGJXRjJZVzVrZFdsdUxtNXM= voor advies. Natuurlijk geheel kosteloos en vrijblijvend.