Samenlevingscontract laten opstellen door de notaris

Een samenlevingscontract is niet noodzakelijk, maar wel verstandig. Het maakt samenleven met elkaar eenvoudiger omdat veel afspraken zijn vastgelegd. En gaan jullie onverhoopt uit elkaar, zal dat ook veel soepeler verlopen. Nu investeren in een samenlevingscontract betekent straks kosten (én conflicten) besparen.

Privé

Notariskosten van een samenlevingscontract

Wij hanteren geen standaardprijzen voor een samenlevingscontract. Iedere persoonlijke situatie verschilt. En iedereen heeft andere wensen over wat er in het contract moet staan.

Vraag daarom een offerte aan. Dan nemen we uiterlijk de volgende werkdag contact met u op. We brengen uw situatie in kaart. En diezelfde dag nog ontvangt u onze offerte op maat.

Vraag direct een offerte aan voor een hypotheekakte

Uw gegevens worden 100% veilig verstuurd. Ook gebruiken we uw gegevens NOOIT om reclame te versturen.

Veelgestelde vragen over het samenlevingscontract

In een samenlevingscontract staan afspraken die jullie als partners met elkaar maken. Afspraken over financiën, jullie huis en inboedel. Maar ook over eventuele kinderen. Afspraken die met name betrekking hebben op wanneer jullie uit elkaar gaan of een van jullie overlijdt.

Nee. Helaas kunnen jullie in geen enkel geval de kosten voor het samenlevingscontract aftrekken.

Nee. Er zijn 2 belangrijke verschillen:

  • Bij een geregistreerd partnerschap ontstaat automatisch gemeenschap van goederen, net als bij een huwelijk. Bij een samenlevingscontract zijn alleen de goederen gemeenschappelijk waarvan dat expliciet bepaald is.
  • Bij een geregistreerd partnerschap kunnen er alimentatieverplichtingen zijn als jullie uit elkaar gaan. Bij een samenlevingscontract is die plicht er nooit.

Nee. Jullie zijn nooit verplicht een samenlevingscontract aan te gaan. Ook niet als jullie een woning kopen of kinderen hebben (of willen).

Het is wél iets om serieus te overwegen (zie hierboven bij ‘Waarom en wanneer een samenlevingscontract?’).

In principe kan dat. Als jullie dat beide ondertekenen, is het ook rechtsgeldig. Maar besef dat het opstellen van een samenlevingscontract juridisch complex is.

Daarbij komt dat voor sommige zaken het wel degelijk een eis is dat het contract door een notaris is opgesteld. Met name als het gaat om:

  • Pensioenrechten
  • (Erf)belastingen
  • De positie van de erfgenaam als 1 van jullie overlijdt

Heeft u andere vragen en staat uw antwoord hier niet tussen? U kunt ons altijd bellen 0229 – 58 40 40 of MWFXNW1iMEJoYkhObGJXRjJZVzVrZFdsdUxtNXM= voor advies. Natuurlijk geheel kosteloos en vrijblijvend.