Certificering haalt eigendom en zeggenschap onderneming uit elkaar

Geplaatst op: 10-04-2017

Zeggenschap en financiële belangen van een onderneming gaan niet altijd goed samen. Soms is het beter om die uit elkaar te halen. Dat komt onder meer voor als er verschillende families belangen in een onderneming hebben of om deelname door werknemers mogelijk te maken. Via certificering van aandelen kan dat geregeld worden.

Bij certificering van aandelen in het kapitaal van een BV worden aandelen overgedragen aan een administratiekantoor die daartegenover certificaten van aandelen uitgeeft. Meestal is dit een stichting:de Stichting Administratiekantoor, of kortweg de STAK. Door certificering van aandelen worden de zeggenschapsrechten van een aandeel (stemrecht) gescheiden van de financieel-economische rechten (dividend en waarde van het aandeel).
 
Het mooie aan deze constructie is dat de mogelijkheid ontstaat de economische eigendom los te knippen van de zeggenschap. Verder kan met deze constructie worden bewerkstelligd dat het voor derden niet kenbaar is wie de economische eigenaar is.
De gebruikstoepassingen van een Stichting Administratiekantoor zijn legio, denk aan estate planning, anonimiseren van vermogen, werknemersparticipaties, ingroeiregelingen, maar ook beschermingsconstructies bij beursgenoteerde bedrijven. Werknemersparticipaties kunnen overigens ook op een andere manier worden geregeld, denk aan aanpassen statuten flex B.V., maar ook rechten op winstaandelen, optiepakketten of zelfs een reguliere winstdeling.
 
Wilt u meer weten over het losknippen van zeggenschap van eigendom? Bel ons voor het maken van een afspraak.