Deadline UBO-registratie bereikt

Geplaatst op: 28-03-2022

Zondag 27 maart 2022 was de deadline voor het registreren van UBO’s (Ultimate Beneficial Owners), de uiteindelijke belanghebbende personen bij entiteiten als BV’s, stichtingen, verenigingen en maatschappen. Vanaf die datum is de overheid begonnen met handhaving.

Bijna driekwart van de daartoe verplichte ondernemingen en organisaties hebben nog niet voldaan aan de registratieplicht. Die verplichting vloeit voort uit een Europese richtlijn over dit onderwerp. De verplichting geldt voor UBO-plichtige instellingen die al vóór 27 september 2020 bestonden. Volgens de Kamer van Koophandel hebben tot nu toe BV’s de meeste opgaven gedaan. Opvallend is ook dat juist stichtingen achter blijven bij het doen van opgaven. De laatste weken was er een aanzienlijke stijging in het aantal opgaven merkbaar. UBO-plichtige instellingen die zich nu nog niet hebben aangemeld, zijn in overtreding. Vanaf nu begint de overheid met handhaving.

De handhaving zal zich in eerste instantie vooral richten op bedrijven en organisaties met een hoger risico op witwassen. Als uw onderneming of organisatie nog geen UBO-opgave heeft gedaan, adviseren wij u om dit alsnog zo snel mogelijk te doen.

UBO-plichtige organisaties zijn:

Niet-beursgenoteerde besloten vennootschappen;

Niet-beursgenoteerde naamloze vennootschappen;

Stichtingen;

Verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid;

Verenigingen met beperkte rechtsbevoegdheid maar met onderneming;

Onderlinge waarborgmaatschappijen;

Coöperaties;

Maatschappen;

Vennootschappen onder firma;

Commanditaire vennootschappen;

Europese naamloze vennootschappen;

Europese coöperatieve vennootschappen;

Europese economische samenwerkingsverbanden.

Heeft u vragen over de UBO-registratie of wilt u hulp bij het vervullen van deze wettelijke plicht? Bel ons voor een afspraak.