Samenwonen en AOW alleenstaande behouden houdt geen stand

Geplaatst op: 03-04-2017

Een alleenstaande AOW’er met een nieuwe relatie krijgt in elk geval te maken met één nadeel: zijn AOW-uitkering gaat omlaag naar het niveau van de gehuwdennorm. Wie dat desondanks wil voorkomen, komt van een koude kermis thuis.

Onlangs speelde een zaak waarin een ongehuwde AOW’er een partner had, maar elk hun eigen leven leidde als waren zij ongehuwd. Zij zien elkaar wel regelmatig en blijven dan ook bij elkaar overnachten. Om er zeker van te zijn dat zijn partner na zijn dood goed verzorgd achterblijft, heeft hij voor haar een levensverzekering afgesloten en wil hij ook zijn erfenis laten toekomen aan zijn partner. Om dat laatste te bereiken gaan zij een geregistreerd partnerschap aan, vanuit de gedachte dat die regeling fiscaal gunstiger is dan een testament. Uit het geregistreerd partnerschap laten zij blijken dat zij zorgdragen voor elkaars huidige en toekomstige financiële situatie.


Dat laatste bijt met de stelling dat beiden een eigen leven leiden als waren zij ongehuwd en een duurzaam gescheiden leven zouden leiden. Resultaat: de AOW-uitkering wordt verlaagd naar de norm voor gehuwden.

Wilt u meer weten over een goede en sluitende regeling om uw partner verzorgd achter te laten? Bel ons voor het maken van een afspraak.