Uitsluiting voor gift vooraf regelen

Geplaatst op: 02-05-2016

Van wie zijn de tijdens huwelijks ontvangen schenkingen? Dat is de voortdurend terugkerende vraag bij echtscheidingen. Zijn ze van beide partners of van het ontvangende kind? Met andere woorden, deelt uw partner er wel of niet in mee?  Bepalend is niet alleen of u op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen getrouwd was, maar ook of er een uitsluitingsclausule (schoonzoon of –dochter krijgt dan niets) op de schenking van toepassing is.

Tot 1 januari 2003 moesten schenkingen en de eventueel bijbehorende uitsluitingsclausules in een notariële akte worden vastgelegd. Dat gold alleen niet voor contante schenkingen en – daaronder vallend – schenkingen via girale overboekingen.

Het Hof Arnhem-Leeuwarden kreeg eerder dit jaar wel een heel curieus geval onder ogen. Een schenking uit 1995 was niet vastgelegd in een notariële akte – dus ook geen uitsluitingsclausule – maar in de daarop volgende aangifte schenkbelasting werd de schenking opgevoerd met als toevoeging dat die onder een uitsluitingsclausule was gedaan. De wet is er helder over, na het doen van een gift kan geen uitsluitingsclausule meer worden bedongen. Een bij de schenkingsaangifte opgestelde uitsluitingsclausule is daarom ongeldig. De schenking valt daarmee in de gemeenschap van goederen en gaat voor de helft naar de ex-echtgenoot.

 

Wilt u meer weten over de uitsluitingsclausule bij schenkingen? Bel ons voor het maken van een afspraak.