Vrolijkheid en verdriet bij toewijzen nalatenschap

Geplaatst op: 27-01-2020

Wie samenwoont met een vriend of vriendin kan een testament opmaken waarin op basis van een zorgverplichting de partner tot enig erfgenaam wordt benoemd. Dat gebeurt met grote regelmaat.Wat nu als de relatie op de klippen loopt, er een huwelijk met een nieuwe partner op volgt maar geen nieuw testament wordt gemaakt? Wie is dan de erfgenaam? Het hang er maar net van af hoe dat is omschreven in het testament. Is daarin een persoon tot enig erfgenaam benoemd met als toevoeging “hierna te nomen mijn partner, of alleen een persoon bij naam, of alleen het woord “partner”?

Vaak moet de rechter beoordelen of de benoeming geldt voor de partner dan wel voor de persoon die eventueel met name in het testament is vermeld. Als het begrip “partner” leidend is in het testament, zal de rechter dat bij de beoordeling het zwaarst laten wegen.
Als de eerste partner – de vriend of vriendin in het hiervoor omschreven voorbeeld – niet meer in beeld is en er een nieuwe partner aan de orde is, heeft de rechter in dergelijke situaties de laatste partner het erfgenaamschap toebedeeld. Dat is te meer het geval als blijkt dat beide partners bij het verbreken van de eerste relatie met elkaar hebben afgerekend. Ook al gaat de wet in dergelijke gevallen uit van huwelijkspartners, zien rechters blijkens de jurisprudentie dit ook analoog gelden voor niet getrouwde partners.

Wilt u meer weten over de juiste formulering van uw wensen in uw testament? Bel ons voor een afspraak.